Skip to content Skip to footer

Werkt als stafmedewerker onderwijs aan de faculteit letteren

Wim Grevendonk

Wat is jouw functie aan de KU Leuven? 

“Ik werk als stafmedewerker onderwijs op de faculteit Letteren in Leuven.” 

Wat is jouw functie binnen de ABVV? 

“Ik ben één van de twee fractievoorzitters van ABVV en ben lid van de Ondernemingsraad, plaatsvervangend lid in het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk, lid van het Comité personeelszaken en plaatsvervangend lid van het Beheerscomité. Tot slot ben ik lid van het Comité functieraamwerk en de Adviesgroep loonbeleid.”

Waarom besloot je je kandidaat te stellen voor een positie in de vakbond?

Ik ben vele jaren lang als ATP-vertegenwoordiger op de faculteit Letteren, de groep Humane Wetenshappen en de Academische Raad actief geweest en heb me in die rol steeds met veel goesting ingezet om bezorgdheden van collega’s aan te kaarten bij de hogere beleidsniveaus en mee op zoek te gaan naar duurzame oplossingen. De stap van ATP-vertegenwoordiger naar personeelsvertegenwoordiger in de raden van het sociaal overleg is een logische vervolgstap. Als vakbondsververtegenwoordiger ben je beter omkaderd en heb je meer rechten.”

Wat motiveerde je om betrokken te raken bij vakbondsactiviteiten? 

De vakbond vormt een belangrijke democratische pijler in onze samenleving en verdedigt sociale rechtvaardigheid binnen bedrijven. Tegelijk kan een vakbond een belangrijke rol spelen voor het bedrijf om zich sociaal rechtvaardig te positioneren in de maatschappij. Beide aspecten motiveren mij sterk.”

Hoe wil je de communicatie tussen de vakbond en het personeel verbeteren? 

“Een belangrijk werkpunt aan onze instelling is de zichtbaarheid van de vakbonden  vergroten. Dat zal enkel lukken als we erin slagen het bijzonder relevante werk dat we doen, ook goed te communiceren. Daarvoor is veel vrijwillig engagement en inzet nodig van onze vertegenwoordigers. We kunnen op dit vlak nog veel winst boeken, maar ondanks de beperkte middelen waarmee we moeten werken, zijn we goed bezig op dat vlak.”

Welke specifieke veranderingen of verbeteringen hoop je te bereiken voor de personeelsleden? 

“Specifiek voor het ATP is er een grote nood aan meer waardering en veel meer transparantie over verwachtingen, inschaling, taakomschrijving en carrièrepaden. Voor al het personeel: universiteiten zijn hiërarchisch georganiseerd en waar sterke machtsverhoudingen spelen, is sociale veiligheid bewerkstelligen en machtsmisbruik aanpakken en voorkomen, in alle mogelijke verschijningsvormen, een belangrijk aandachtspunt.”

Hoe ben je van plan de huidige uitdagingen voor het personeel aan te pakken?

“KU Leuven verloont het ATP al vele jaren onder de wettelijk vastgelegde minima. We zullen druk blijven zetten, zowel op de universiteit als op de relevante politieke niveaus, om dat recht te zetten. Daarnaast werken we constructief mee aan een transparanter beleid voor ATP in het Comité functieraamwerk, en aan een gedegen aanpak rond sociale veiligheid voor al het personeel. Ook werkdruk is een belangrijk aandachtspunt, voor alle categorieën. We zijn een bijzonder ambitieuze instelling en die ambities afstemmen op de beschikbare middelen is niet steeds de sterkste kant van onze beleidsmakers. Wij kunnen hen daar als vakbond zeker bij helpen.”    

Welke strategieën ga je implementeren om een eerlijke behandeling en gelijkheid voor alle personeelsleden te garanderen? 

“ABVV KU Leuven is een fractie die inclusieve maatregelen sterk omarmt. Diversiteit is rijkdom. Op het vlak van gelijke behandeling is er aan onze instelling nog heel wat winst te boeken: lokale entiteiten beschikken uiteraard niet steeds over gelijke middelen maar we vragen wel meer garanties aan de werkgever dat de werknemers daar niet het slachtoffer van worden. En dat kan gaan van taakbelasting voor het ATP tot grote verschillen in verloning voor internationale postdocs.” 

Kun je een voorbeeld geven van een probleem voor personeelsleden dat je in het verleden hebt opgelost? 

“Ik heb personeelsleden vaak individueel kunnen helpen en dat geeft bijzonder veel voldoening. Dat gaat van ATP’ers die veel te lang in de ingroeigraad bleven hangen of die zonder de juiste procedures plots een heel andere taakinvulling kregen toebedeeld, tot personeelsleden die het slachtoffer werden van toxisch leiderschap of daarvan beschuldigd werden. Het is onze taak, als personeelsvertegenwoordigers, om eenieders rechten te verdedigen. Je hoeft daarvoor geen lid bij ABVV te zijn. Mensen die we verder helpen, kiezen daar nadien vrijwillig voor.”           

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Adres

Maria-Theresiastraat 99
3000 Leuven

Nieuwsbrief

ABVV KU Leuven © Alle rechten voorbehouden.

Website door Woertink Websites